Поръчка

0 артикула
Вижте всички статии

Какъв лазерен принтер да си купя?

Какъв лазерен принтер да си купя? Помощ при избор на подходящ принтер.

 

 

Изборът на правилния принтер за Вашите конкретни нужди често е по-труден от колкото изглежда. Таблиците с технически характеристики объркват хората и остават неразбрани.
Тук ще се опитаме да Ви разясним някои основни неща, които трябва да съблюдавате при избор на принтер

 

Цена на принтера и поддръжка

 

Според нас най-важното нещо при избор на принтер е първоначалната цена и последващата поддръжка от към консумативи. В много случаи цената на консумативите превишава продажната цена на принтера.  Затова е добре да се провери предварително цената на тонерите и дали подлежат на презареждане. Може да проверите това в сайта на Mr. Toner – www.mrtoner.bg

 

Вид на принтера

 

Трябва ясно да определите за какви нужди ще използвате машината.

Лазерен принтер – отпечатване само на черно-бели страници. Работи с една тонер касета

Цветен лазерен принтер - отпечатване на черно-бели и цветни страници. Работи с четири тонер касети, по-високи експлоатационни разходи, по-скъпи консумативи.

Лазерно мултифункционално устройство - отпечатване само на черно-бели страници, черно-бяло копиране на страници, цветно сканиране на документи и факс апарат . Работи с една тонер касета

Цветно лазерно мултифункционално устройство - отпечатване на черно-бели и цветни страници, черно-бяло и цветно копиране на страници, цветно сканиране на документи и факс апарат. Работи с четири тонер касети, по-високи експлоатационни разходи, по-скъпи консумативи.

Мастиленоструйни принтери – отпечатване на цветни страници. Ние не ви препоръчваме употребата на такива принтери, освен ако не Ви е необходим за специфична употреба, която налага закупуването му (печат върху дискове, печат върху торти и т.н.) Ниска първоначална цена, но висока себестойност на страница.

 

Функционалност на принтера

 

Оптималният избор на функционалностите на принтера определя и необходимата първоначална цена за покупка.

Основните и значими технически характеристики на всеки принтер:

Резолюция– Измерва се в dpi (dots per inch). При по-високите разделителни способности се получават по-финни и детайлизирани изображения. Ако ще използвате принтера предимно за отпечатване на текст, таблици и растерни графики, можете да изберете принтер с резолюция 600х600 dpi, който ще печата с отлично качество. Но ако ще отпечатвате професионални висококачествени графики, тогава е по-добре да инвестирате в принтер поне с  1200х1200 dpi

Натоварване/ сраници на месец – това е броят на копията, които принтера може да разпечата в един месец. Тази характеристика по-скоро показва класа на принтера. Малките евтини принтери обикновено са с по около 5 000 стр/м, като някои принтери достигат до 300 000 стр./м.

Скорост –  Показател колко страници може да разпечата принтера в минута.  Цветните принтери обикновено работят по-бавно от черно-белите.

Ако ще изполвате принтера за малък офис или домашни нужди можете да изберете по-евтин принтер с до 20стр./минута и натоварване около 5 000 – 10 000 стр./месец. Принтерите, които ще се използват в голяма офис среда и от няколко човека наведнъж през мрежа, трябва да имат по-висока от 20стр./минута  производителност и показател поне 30 000 стр./м.

Памет – Принтерите използват вградената си памет основно за да обработят и разпечатат файл (документ, таблица или изображение). Колкото по-малко памет има принтера, толкова по-бавно ще започне да отпечатва файла. За печатане на обикновени текстови файлове с малък обем страници минималната памет е достатъчна.

Медия, размер – Това е формата на хартията, с която може да работи принтера. Масовият формат е А4. По-скъпи и специализирани принтери могат да разпечатват на по-големи размери хартия A3, A0 и т.н.

Медия, g/m2 – Плътността на хартията, с която може да работи принтера. Обикновената хартия е около 80g/m2. Но ако ще разпечатвате примерно етикети (около 150g/m2) или визитки на картон (около 300g/m2) или други специални хартии, проверете дали харесания от Вас принтер може да работи с тях.
 

Някои полезни екстри

 

Двустранен печат – Познато и като duplex. Принтерите с тази екстра могат да печатат автоматично от двете страни на хартията без Ваша намеса.

Мрежа – Мрежовите принтери са свързани посредством кабел към Вашата мрежа и са видими от всички компютри, свързани към нея. За голям брой компютри мрежовия принтер е задължителен.

Wi-Fi – Принтерите с Wi-fi могат да бъдат вързани директно към Вашата Мрежа и да са видими за всички устройства, свързани към нея. През всички компютри могат да се разпечатват документи през безжичната мрежа. На всички wifi принтери може да се разпечатва дирекнто и от мобилен телефон или таблет.

Другите технически характеристики не оказват съществено влияние върху цената и производителността на принтера, те се отнасят при нуждата за специфична употреба на принтер.

 

Цвят, размер и външен вид


Тези три характеристики оставяме изцяло на Вашия личен вкус.

 

 

Можете да използвате вградения филтър в нашия онлайн магазин, за да сведете избора си до няколко принтера. Ще го откриете непосредствено при продуктите в различните категории.

 

Ако все пак изпитвате затруднения или колебания относно взимането на решение, можете да се свържете с нас по телефона или да изпратите e-mail.

 

Приятно пазаруване!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари