Вижте някои разяснения и полезни съвети за избор на подходящ принтер преди да преминете към покупка. Направете най-оптималния избор и не давайте излишни пари за екстри, които никога няма да използвате


Помощ при избор на подходящ принтер.

Изборът на правилния принтер за Вашите конкретни нужди често е по-труден от колкото изглежда. Таблиците с технически характеристики объркват хората и остават неразбрани.

Тук ще се опитаме да Ви разясним някои основни неща, които трябва да съблюдавате при избор на принтер


Цена на принтера и поддръжка

Според нас най-важното нещо при избор на принтер е първоначалната цена и последващата поддръжка от към консумативи. В много случаи цената на консумативите превишава продажната цена на принтера.  Затова е добре да се провери предварително цената на тонерите и дали подлежат на презареждане. Може да проверите това в нашия сайт.


Вид на принтера

Трябва ясно да определите за какви нужди ще използвате машината.

Лазерен принтер – отпечатване само на черно-бели страници. Работи с една тонер касета

Цветен лазерен принтер - отпечатване на черно-бели и цветни страници. Работи с четири тонер касети, по-високи експлоатационни разходи, по-скъпи консумативи.

Лазерно мултифункционално устройство - отпечатване само на черно-бели страници, черно-бяло копиране на страници, цветно сканиране на документи и факс апарат . Работи с една тонер касета

Цветно лазерно мултифункционално устройство - отпечатване на черно-бели и цветни страници, черно-бяло и цветно копиране на страници, цветно сканиране на документи и факс апарат. Работи с четири тонер касети, по-високи експлоатационни разходи, по-скъпи консумативи.

Мастиленоструйни принтери – отпечатване на цветни страници. Благодарение на новите модели мастиленоструйни принтери с доливни мастила, разходите за печат са драстично намалени, сравнено с традиционните касети с мастило.


Функционалност на принтера

Оптималният избор на функционалностите на принтера определя и необходимата първоначална цена за покупка.

Основните и значими технически характеристики на всеки принтер:

Резолюция– Измерва се в dpi (dots per inch). При по-високите разделителни способности се получават по-фини и детайлизирани изображения. Ако ще използвате принтера предимно за отпечатване на текст, таблици и растерни графики, можете да изберете принтер с резолюция 600х600 dpi, който ще печата с отлично качество. Но ако ще отпечатвате професионални висококачествени графики, тогава е по-добре да инвестирате в принтер поне с  1200х1200 dpi

Натоварване/ страници на месец – това е броят на копията, които принтера може да разпечата в един месец. Тази характеристика по-скоро показва класа на принтера. Малките евтини принтери обикновено са с по около 5 000 стр/м, като някои принтери достигат до 300 000 стр./м.

Скорост –  Показател колко страници може да разпечата принтера в минута.  Цветните принтери обикновено работят по-бавно от черно-белите.

Ако ще използвате принтера за малък офис или домашни нужди можете да изберете по-евтин принтер с до 20стр./минута и натоварване около 5 000 – 10 000 стр./месец. Принтерите, които ще се използват в голяма офис среда и от няколко човека наведнъж през мрежа, трябва да имат по-висока от 20стр./минута  производителност и показател поне 30 000 стр./м.


Памет – Принтерите използват вградената си памет основно за да обработят и разпечатат файл (документ, таблица или изображение). Колкото по-малко памет има принтера, толкова по-бавно ще започне да отпечатва файла. За печатане на обикновени текстови файлове с малък обем страници минималната памет е достатъчна.

Медия, размер – Това е формата на хартията, с която може да работи принтера. Масовият формат е А4. По-скъпи и специализирани принтери могат да разпечатват на по-големи размери хартия A3, A0 и т.н.

Медия, g/m2 – Плътността на хартията, с която може да работи принтера. Обикновената хартия е около 80g/m2. Но ако ще разпечатвате примерно етикети (около 150g/m2) или визитки на картон (около 300g/m2) или други специални хартии, проверете дали харесания от Вас принтер може да работи с тях.


Някои полезни екстри

Двустранен печат – Познато и като duplex. Принтерите с тази екстра могат да печатат автоматично от двете страни на хартията без Ваша намеса.

Мрежа – Мрежовите принтери са свързани посредством кабел към Вашата мрежа и са видими от всички компютри, свързани към нея. За голям брой компютри мрежовия принтер е задължителен.

Wi-Fi – Принтерите с Wi-fi могат да бъдат вързани директно към Вашата Мрежа и да са видими за всички устройства, свързани към нея. През всички компютри могат да се разпечатват документи през безжичната мрежа. На всички wifi принтери може да се разпечатва директно и от мобилен телефон или таблет.


Другите технически характеристики не оказват съществено влияние върху цената и производителността на принтера, те се отнасят при нуждата за специфична употреба на принтер.


Цвят, размер и външен вид

Тези три характеристики оставяме изцяло на Вашия личен вкус.


Можете да използвате вградения филтър в нашия онлайн магазин, за да сведете избора си до няколко принтера. Ще го откриете непосредствено при продуктите в различните категории.


Ако все пак изпитвате затруднения или колебания относно взимането на решение, можете да се свържете с нас по телефона или да изпратите e-mail.


Приятно пазаруване!